Verleng de levensduur van je camerabatterij met deze tips

Redactie 182
Of je nu een beginnende fotograaf bent of wanneer je al even bezig bent - er komt een punt waarop geen enkele fotograaf zit te wachten: het seintje dat de batterij van de camera bijna leeg is. Lege accu’s zijn een nachtmerrie voor menig fotograaf. Het is niet voor niets zo dat de meeste mensen meerdere batterijen meenemen om zo zoveel mogelijk foto’s te kunnen maken van een mooi moment. Gelukkig is er een aantal tips dat je kunt opvolgen om zo lang mogelijk van je camerabatterij te genieten. In dit artikel lees je enkele tips om de levensduur van de accu van je camera te verlengen.

Waardoor gaat je batterij sneller leeg?

Bij iedere camera vind je een uitgebreide handleiding waarin staat wat de levensduur van de accu ongeveer is. Je zult zien dat dit in de meeste gevallen klopt wanneer je er niets geks mee doet. Wist je echter dat je met een aantal acties de batterij sneller leeg kan laten lopen? Zo kan de accu plotseling leeg zijn wanneer je bijvoorbeeld:
 

  • de camera gebruikt wanneer het heel koud is.
  • de zoomfunctie van de camera regelmatig gebruikt.
  • regelmatig gebruik maakt van de flitser.
  • de helderheid van het LCD-scherm op maximaal staat.
  • met je camera gaat filmen.

Dat betekent dat je de bovenstaande acties eigenlijk moet vermijden wanneer je zo lang mogelijk van je camera gebruik wilt maken. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan - daarom vind je hieronder enkele tips om de levensduur te verlengen op een manier waarop je je camera gewoon kunt gebruiken.

Schaf een goede camera aan

De eerste tip lijkt simpel, maar is dat niet aangezien er nog steeds veel mensen rondlopen met een camera van een lage kwaliteit. Het is altijd aan te raden om te kiezen voor een goede camera, ook wanneer je daar wat meer voor moet betalen dan je misschien had gedacht. Goedkoop is vaak duurkoop - helemaal wanneer het om apparatuur zoals camera’s gaat. Investeer daarom altijd in goede gear waar je jarenlang van kunt genieten. Dit betekent heus niet dat je altijd de hoofdprijs moet betalen. Wist je bijvoorbeeld dat je een goedkopere camera kunt scoren door gebruik te maken van een Samsung kortingscode of een goede aanbieding? Webshops stunten regelmatig met hun prijzen.

Schakel eco-modus in op je camera

Kijk ook eens goed naar de instellingen van je camera. De meeste nieuwe camera’s beschikken namelijk over een zogeheten eco-modus. Dat is een modus waarmee de levensduur van je batterij automatisch wordt verlengd. Dit is mogelijk omdat deze functie ervoor zorgt dat de helderheid van je beeldscherm bijvoorbeeld automatisch lager wordt gezet. Ook schakelt het systeem de camera of het beeldscherm automatisch uit wanneer je er voor een bepaalde tijd geen gebruik van hebt gemaakt. Volgens eigen specificaties van Canon blijkt bijvoorbeeld dat de batterij van een fotocamera op die manier zodanig veel langer mee kan gaan dat er 540 opnames per uur kunnen worden gemaakt in plaats van 370. Een behoorlijk verschil.

Houd je camera en accu goed warm

Menig fotograaf gaat er juist tijdens koude dagen en momenten op uit om mooie plaatjes te schieten. Dat een batterij minder goed tegen kou kan dan de gemiddelde mens is hierbij natuurlijk niet heel handig. Dit hoeft gelukkig niet te betekenen dat je geen foto’s kunt maken bij koud weer. Je moet er alleen voor zorgen dat je je camera en accu goed warm houdt. Hierbij is het aan te raden om de batterij uit je camera te halen en warm te houden met je lichaamswarmte. Je kunt er ook voor kiezen om je batterij in je binnenzak te stoppen of in een warme zak in je rugzak. Doe dit ook met de extra batterijen die je op de moment niet gebruikt. Let op dat dit vooral een preventieve actie is om te voorkomen dat je accu leeg gaat. Is je batterij eenmaal écht op dan is het vaak al te laat.

Neem je smartphone mee als extra camera

De laatste tip is niet helemaal een tip om de levensduur van je camerabatterij te verlengen. Toch is het wel een handige tip voor wanneer je op pad gaat: neem je smartphone mee om eventueel te gebruiken als extra camera. Mochten je batterijen toch op zijn wanneer je op pad bent en mocht je toch nog wat foto’s willen maken dan fungeert de smartphonecamera prima. Tegenwoordig kun je met de juiste tips namelijk fantastische foto’s maken met je smartphone. Houd er rekening mee dat dit soort beelden qua kwaliteit over het algemeen wel minder goed zijn, maar in sommige gevallen geldt: beter iets dan niets.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie