Tips: winterse landschappen fotograferen

Tips: winterse landschappen fotograferen

Liesbeth Wesdijk 1160
Oké, bij de kachel is het warmer. Maar wat kan zo’n winters landschap prachtig zijn! Dat wil je toch vastleggen op de foto? Hier een aantal tips.

 

1) Verhoog de belichtingscompensatie

Fotografeer tijdens zonnige en heldere winteromstandigheden of probeer de pure witheid van de verse sneeuw vast te leggen door je belichtingscompensatie aan te passen met +0,3 of +0,7. Technisch gezien ziet je camera geen kleur, hij weet dus niet dat je sneeuw fotografeert. Je moet dus je belichting aanpassen, anders wordt de sneeuw grijs.

2) Houd de batterijen warm

Batterijen verliezen hun vermogen bij blootstelling aan lage temperaturen. Je batterijen zullen dus eerder leeg raken dan normaal. Hun capaciteit vermindert aanzienlijk, wel 50 – 70% dan je gewend bent. Zorg dus dat je extra batterijen bij je hebt en dat je die b.v. in je binnenzak bewaart, dicht bij je lichaamswarmte.
 

 

3) Laat de camera niet beslaan

Bewaar je camera in een fototas met de lensdop erop voordat je een warme plek betreedt, anders zal je lens beslaan. En misschien loop je dan wel een mooie opname mis omdat je moet wachten tot de lens ontwasemt.

4) Handschoenen

Bij de meeste fotowinkels zijn speciale handschoenen te koop voor fotografen. Deze hebben dunne thermische stof rond de vingertoppen, zodat je zonder problemen alle knoppen van je camera kunt bedienen. Ook hebben ze vaak een speciale stof in de handpalmen voor extra grip. Ze kunnen je behoeden voor een hoop ellende.

5) Pas op voor rode neuzen

Portretten schieten in de winter geeft vaak leuke resultaten. Een model met rode wangen van de kou heeft toch iets extra’s nietwaar? Maar een rode neus is minder wenselijk. Als je model in elk shot een rode neus heeft, raak dan niet in paniek. Stel eenvoudig de verzadiging in Adobe Lightroom in. Verplaats de schuifregelaar Rode verzadiging enigszins naar links (ongeveer -10 of -15) en de oranje kleurverzadiging enigszins naar links (bij -5 of -10). Als je de rode en oranje verzadiging vermindert, kun je de rode neuzen dempen. Probeer het!

 

 

6) Vastleggen van de sneeuwval

Een van de meest majestueuze dingen om te fotograferen is sneeuwval. Wil je echt mooie foto’s maken, overweeg dan om een telelens te kopen - alles met een brandpuntsafstand van 70 mm en meer. Voor de beste omstandigheden moet je een 200mm-lens of hoger gebruiken en een klein diafragma (denk aan f / 4.5-6.3). Zorg ervoor dat je de snelste sluitertijd instelt die mogelijk is (1/400 seconde of sneller). Wat je met zo'n scherptediepte wilt vastleggen, is een effect waarbij de sneeuwvlokken vlak voor de lens en achter het focuspunt groter lijken. Als je grote en enigszins vage sneeuwvlokken hebt vooraan en achter je onderwerp, krijg je dat magische gevoel.

7) De gouden uurtjes

We zeggen het wel vaker, de zonsopgang en ondergang zijn de mooiste momenten om landschappen te fotograferen. In de winter kunnen de zonsopkomst en ondergang nog dramatischer zijn dan normaal, vooral vlak voor of na sneeuwstormen. Het grote voordeel als fotograaf is dat je voor de zonsopkomst niet zo vroeg je bed uit hoeft als in de zomer!

 

8) Houdt je spullen droog

Als je vaak in winterse omstandigheden foto’s maakt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een sneeuw- of regenhoes. Ook van sneeuw of hagel wordt de camera nat, wat uiteindelijk niet ten goede komt aan de electronica.

9) Drogen van de camera

Mocht de camera toch nat zijn geworden, neem hem dan mee naar binnen en wikkel er een droge handdoek omheen. Laat dat zo een paar uur zitten. Als je namelijk probeert om vochtigheid weg te vegen, heb je kans dat je het juist in de naden duwt. En dat is niet best voor de camera.

10) Houdt jezelf warm

Last but not least: zorg goed voor jezelf! Je kunt beter te veel kleren aan hebben dan te weinig. Zorg zeker voor goede dikke en watervaste schoenen. Pak je muts, handschoenen en sjaal en ga naar buiten!

De winterse pracht kan echt sprookjesachtige foto’s opleveren. Duimen dus dat we dit jaar een mooi pak sneeuw krijgen. Als je een mooie winterfoto gemaakt hebt, plaats die dan in de lezersgallery, net als deze prachtige foto van Andre vd Meulen.

Heb je al deze tips goed opgeslagen en een prachtige winterfoto gemaakt? Doe dan mee met onze nieuwe fotowedstrijd: Winter en maak kans op prachtige prijzen.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

LiesbethWesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanLiesbeth