Nieuwe trend: Foto’s die oud lijken

Bibi Williamson 229
Steeds meer mensen kopen een oude camera. Het voelt eigenlijk alsof we terug in de tijd gaan. Dat blijkt uit de foto’s die er tegenwoordig geplaatst worden op sociale mediakanalen als TikTok en Instagram.

(Digitale) Wegwerpcamera

Een wegwerpcamera is een fotocamera die je maar één keer kan gebruiken. Het aantal foto’s die je kunt maken is beperkt, meestal rond de 25. Ook kun je de foto’s die je maakt niet zien totdat je je camera hebt ingeleverd. Dit is omdat je de gemaakte foto’s moet laten ontwikkelen. Zo kan je wegwerpcamera’s inleveren bij bijvoorbeeld de Hema of Kruidvat, maar ook camerazaken.

De wegwerpcamera’s zijn over de laatste jaren zo populair geworden dat mensen er speciale Instagrampagina’s voor hebben aangemaakt. Er zijn een aantal bekende influencers  overgestapt van een DSLR naar een wegwerpcamera, influencer en YouTuber David Dobrik is daar een goed voorbeeld van. Zijn pagina: davidsdisposable werd er zelfs zo bekend dat hij een eigen app heeft gelanceerd.

De App heet ‘DISPO’ en heeft de lay-out van een echte wegwerpcamera. Je kunt er eindeloos foto’s mee maken en ook in de app zie je niet meteen of je foto’s goed zijn gelukt. Je hoeft gelukkig niet met je telefoon naar de winkel, maar je moet wel wachten tot negen uur ’s ochtends om je foto’s te bekijken. Een leuke app om toe te voegen op je telefoon.

Mocht je er toch niet zo’n fan van zijn om geen controle te hebben over je foto’s, dan is deze tutorial wat voor jou. In deze tutorial leer je hoe je een foto eruit laat zien alsof deze met een wegwerpcamera is gemaakt.

 

 

Kindercamera

De kleine kindercamera is erg populair geworden op TikTok afgelopen maanden. Het is een klein camera die in verschillende pastelkleurtjes te koop is. De kwaliteit van de camera kan hartverscheurend zijn, maar het is zeker een leuke toevoeging aan je collectie.

 De camera staat het meest bekend om zijn compactheid en de leuke filters. Het cameraatje is namelijk zo klein dat sommige mensen er een ketting van maken. Wat betreft de filters heb je bijvoorbeeld een verjaardagstaart en slingers of een bloemenveld. Verder is er een zwart wit filter en wat kleurenfilters.

 Bekijk hier hoe professionele fotografen met deze camera omgaan:

 

 

 APP aanraders

 Als laatste hebben we nog een paar aanraders om vanaf je eigen telefoon de wegwerpcamera trend te kunnen volgen. Zo ga jij ook met de trend mee!

 

  •      Rad VHS: Voor foto’s én video’s, maar voor sommige functies moet je betalen
  •      OneTake: Voor foto’s én video’s, maar voor sommige functies moet je betalen
  •      Camcorder: Alleen voor video’s, wel helemaal gratis
  •      8MM: Alleen voor video’s, alleen te gebruiken tegen betaling
  •     Prequel: Voor foto’s én video’s, maar voor sommige functies moet je betalen
  •     Snow: Voor foto’s én video’s, gratis

 

Als jij nu helemaal geinspireerd bent geraakt door alle leuke retro opties, vergeet dan zeer niet je foto’s te laten zien. Upload hier je foto’s in de gallery!