Koopgids: de beste camera's onder de € 1.000,-

Christel de Wolff 672
Of je nu al een geoefend fotograaf bent of net komt kijken, maakt niet uit. Niet iedereen heeft het budget om een heel dure camerabody te kopen. Daarom zetten we een aantal mooie opties voor je op een rijtje die onder de € 1000,- kosten. Uiteraard niet zonder ze eerst zelf te testen!

Allereerst maak je de afweging wat voor jou het meest belangrijk is. Ga je voor een mooie wandeling in de natuur waarbij je onderweg wat foto’s maakt? Dan kun je prima uit de voeten met een lichte compact camera, systeemcamera of zelfs je telefoon. Wil je snel een foto kunnen maken en deze direct op instagram kunnen plaatsen? Dan is een telefoon ook de beste optie. Ga je echter voor het perfecte plaatje en maakt het je niet uit dat je daarvoor een iets grotere body nodig hebt én je niet meteen je Facebook status kunt updaten? Kijk dan naar een camera full frame, APS-C of MFT-sensor. 

Gelukkig hoeven die tegenwoordig ook al lang niet meer extreem groot en zwaar te zijn. Kijk maar naar de recent uitgekomen Sony A7C, een extreme compacte camera met tóch een full frame 24mp sensor, hoge ISO-prestaties en een sterke accu.

Lees ook: De Sony A7 III en A7C met elkaar vergeleken

Welke camera kies je? 

DIGIFOTO’s Goede kooptips voor onder de 1000 euro!

Wij testen graag allerlei soorten apparatuur, waarbij er ook veel geavanceerd materiaal voorbij komt die alleen voor de rijken bestemd lijkt te zijn. Natuurlijk kun je sparen voor een mooie camera, hobby’s kosten immers geld, maar het is niet altijd nodig. Met een dure camera maak je niet altijd betere foto’s en vaak heb je alle technische nieuwe snufjes van een high end camera helemaal niet nodig. Zonde van het geld dus. Daarom hieronder een mooie selectie van camera’s die wij uitstekend hebben bevonden met een budgetvriendelijke prijs ónder de € 1000,-! En het allermooiste? Deze camera’s zijn natuurlijk veel breder inzetbaar dan alleen voor landschapsfotografie. Doe er je voordeel mee!

Fujifilm X-T30

De Fujifilm X-T30 zit qua prijs precies tussen de X-T20 en de X-T3 in. Is het dus X plus 10 of X plus 27, met andere woorden: is het een X-T3 voor veel minder geld, of eerder een X-T20 met wat extra mogelijkheden? Wij zochten het voor je uit in onderstaande review:

Olympus OM-D E-M10 Mark IV

De E-M10 Mark IV is de kleinste OM-D en de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een compacte oplossing om overal mee naartoe te nemen. De mobiliteit van dit compacte en lichte systeem, inclusief objectieven, is het grootste pluspunt, maar zeker niet het enige. Lees in de review hieronder hoe de camera presteerde in stad én natuur.

Fujifilm X-S10

De Fujifilm X-S10 is op het eerste gezicht een compacte en bescheiden camera. In volledig zwarte uitvoering is de camera zeer onopvallend  en dus discreet te gebruiken. Al is dat laatste natuurlijk afhankelijk van het objectief wat je erop zet, want wanneer je naar buiten gaat met de X-S10 met daarop de FUJINON XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro, weet je zeker dat je opvalt. Lees hier wat wij van deze gloednieuwe Fujifilmcamera vinden:

Panasonic LUMIX G100

Voor wie niet alleen wil fotograferen, maar mogelijk ook meer wil doen met video én misschien zelfs vloggen is Panasonic hét merk om aan te denken. Deze camerafabrikant heeft zich gespecialiceerd in het beste van fotografie én video. Deze pluspunten komen samen in de compacte Lumix G100, een fijne starterscamera voor aspirant vloggers waarmee je razendsnel content kunt maken en delen.  Lees verder:

Nikon Z 50

In 2018 onthulde Nikon hun aandeel in de spiegelloze race in fotografieland. Nikon koos voor de Z-series. Een geheel nieuw systeem, met grotere, modernere vatting en bijbehorende objectieven. Na de full frame spiegelloze Z 7 en Z 6, bewijst Nikon ook trouw te blijven aan hun achterban die een aps-c-camera prefereert. Met de Nikon Z 50, voegt zich dus een kleiner broertje van de full frame modellen bij de Z-series. Het is een camera met een kleinere sensor, maar met grote ambities. Én heeft een vriendelijk prijskaartje. Lees hieronder onze volledige review:

Meer weten over al onze awards? Lees DIGIFOTO 6.2020 of bekijk alle online gepubliceerde awards en ander apparatuurnieuws via Gear.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel