De voordelen van het hebben van een groot fotografie netwerk

Christel de Wolff 685
Vrienden worden met de concurrentie, dacht het niet! In dit artikel gaan we in op de voordelen van het leren kennen van andere fotografen en het uitbreiden van je netwerk. Geloof ons maar, het is waardevoller dan je denkt!

Sommige fotografen geven de voorkeur aan alleen op pad gaan. Dit kan meerdere redenen hebben zoals het hebben van een momentje voor jezelf, wanneer je een druk leven leidt waarin je continu omringt bent door anderen. Anderen voelen zich gewoonweg afgeremd door de aanwezigheid van anderen óf zijn niet comfortabel genoeg in gezelschap om hun creativiteit de vrije loop te laten. Wat jouw redenen ook zijn voor het alleen op pad gaan, ze zijn allemaal prima, maar het neemt niet weg dat het opbouwen van een netwerk en het leren kennen van andere fotografen een gunstige uitkomst kan hebben. Hieronder leggen we uit waarom.

Ervaringen delen met je netwerk

Allereerst weten twee mensen meer dan één, en een groep mensen weet weer meer dan twee. Je kunt je kennis dus goed delen, maar fotografie gaat niet alleen om (technische) kennis, het gaat ook om ervaringen. De technische kennis kun je op verschillende plekken opdoen, via tijdschriften, boeken, cursussen of op internet. Maar ervaringen kun je alleen van anderen krijgen. Hoe benader je bijvoorbeeld iemand op straat, als je diegene wil fotograferen? Of hoe vraag je iemand model te staan voor een portret? Hoe krijg je familie in het gareel, tijdens het fotograferen? Allemaal vragen die je niet één-op-één andere fotografen misschien niet het antwoord op hebben, maar wel hun ervaringen met je kunnen delen.

Elkaar uitdagen en inspireren

Soms zit je als fotograaf een beetje ‘vast’. Je weet even geen leuke onderwerpen te bedenken en hebt het idee dat je steeds hetzelfde aan het doen bent. Inspiratie vinden kan soms lastig zijn. Dan kan het enorm helpen om in contact te zijn met andere fotografen, die het gebrek aan inspiratie op hun beurt maar al te goed kennen. Je kunt elkaar ideeën geven, foto’s delen waar je zelf weer nieuwe ideeën mee op kunt doen of elkaar opdrachten geven. Ook kun je, met een groep fotografie-vrienden, een project beginnen. Zo kun je je horizon, als fotograaf, wat verbreden.

Feedback van je netwerk

Wat ook fijn is aan het hebben van fotografie-vrienden, is dat je elkaars werk kunt bekijken, elkaar vragen kunt stellen en elkaar feedback kunt geven. Positieve, maar je kunt het natuurlijk ook hebben over verbeterpunten. Daar wordt iedere fotograaf tenslotte beter van. Het kan gaan over het onderwerp zelf, de instellingen of de nabewerking. Het is vaak veel moeilijker om je eigen foto’s te beoordelen, omdat je misschien wist hoeveel moeite je hebt gedaan, of dat je snel moest reageren. Foto’s van anderen kun je objectiever bekijken. En anderen die van jou.

Vrienden voor het leven

Een gemeenschappelijke hobby is natuurlijk een goed uitgangspunt voor nieuwe vriendschappen. Door contact met fotografen te leggen en hen te leren kennen kun je nieuwe vrienden voor het leven maken! Dus aan de slag met dat netwerk!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel