7 Tips voor het tentoonstellen en verkopen van je foto’s online

Redactie 464
Fotograferen blijkt voor veel mensen een vorm van rust. Of het nu gaat om natuurfotografie, fotografie met betrekking tot portretten of juist stillevens, elke fotograaf is op zoek naar het perfecte plaatje. Toch is het geen goedkope hobby, waardoor het voor fotografen aantrekkelijk kan zijn om online foto’s te verkopen. Hieronder hebben we een aantal tips opgesteld voor hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Voordat we een aantal mogelijkheden opnoemen, is het belangrijk aan te raden om gebruik te maken van een VPN. Hiermee kun je namelijk de veiligheid waarborgen die bij jouw foto’s gepaard gaat. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de foto’s waar je zo hard voor gewerkt hebt voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

Download een VPN gratis om te voorkomen dat je foto’s zomaar op het internet toegankelijk zijn, aangezien de data die je met het internet uitwisselt, vergrendeld wordt. Hierdoor kunnen hackers deze data niet raadplegen. Ook wordt jouw locatie verborgen, waardoor hackers niet weten waar jij je op dat moment bevindt. Nu gaan we kijken naar mooie manieren om een extra zakcentje met jouw plaatjes te verdienen!

Eigen website

Allereerst is het aan te raden om een eigen website te beginnen. Door middel van een eigen website kun je namelijk al jouw foto’s tentoonstellen. Hoewel het niet zozeer zal leiden tot mensen die jouw foto’s willen kopen, kan het wel een mooie manier zijn om te laten zien wat je in huis hebt. Daardoor is het wel mogelijk om toekomstige opdrachten binnen te halen.

Portfolio

Een variant van een eigen website kan een portfolio zijn. Dit is een verzameling van jouw beste foto’s in een compact pakket. Daarbij kun je kiezen voor verschillende thema’s, wat het aantrekkelijk maakt voor geïnteresseerde partijen om de kwaliteit van je werk te bekijken. Je kunt ervoor kiezen om dit portfolio volledig online te zetten of juist alleen op aanvraag te verstrekken.

Oypo

Dit is een platform dat door velen wordt gebruikt om foto’s te plaatsen én te kopen. Bij Oypo kun je verschillende foto’s naar het platform uploaden, waarbij je mensen kunt wijzen op jouw webshop op dit platform. Dit is bijvoorbeeld erg interessant wanneer je foto’s maakt van sportwedstrijden of grote evenementen. Via jouw link geef je bezoekers de mogelijkheid om de foto’s te bestellen. Een derde partij is verantwoordelijk voor het printen en verzenden, waardoor je je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Werk aan de Muur

Werk aan de Muur is een vergelijkbaar platform, maar de focus ligt hier op het aanbieden van foto’s voor bij mensen thuis op de muur. Daarmee kan de woonkamer mooi opgefleurd worden. Bij de verkoop van één van je foto’s rekent Werk aan de Muur 15% marge, waardoor je zelf zo’n 85% overhoudt. Heb je echt mooie foto’s gemaakt, dan is er zelfs de mogelijkheid om opgenomen te worden in de algemene collectie, waardoor de verkopen alleen maar verder kunnen toenemen.

746 Images

Een vergelijkbaar platform is 746 Images. Hier zijn echter een tweetal verschillen. Allereerst is de focus van dit platform meer gericht op internationale verkopen. Ook buitenlanders zijn daardoor in staat om jouw foto’s te kopen. Het tweede verschil is dat je de selectieprocedure moet doorlopen om daadwerkelijk de mogelijkheid te hebben om je foto’s op de site te verkopen.

Lokale winkels

Ook lokale winkels kunnen natuurlijk een prachtige manier zijn om jouw foto’s aan te bieden. Hierdoor kun je niet alleen kijken of jouw foto’s aanslaan, het is ook gemakkelijker omdat het waarschijnlijk om lokale mensen en wellicht bekenden gaat. Nadeel is echter wel dat het bereik wellicht wat kleiner is.

Workshops geven

Tot slot kun je nog besluiten om workshops te geven. Dit is een mooie manier om een extraatje te verdienen, terwijl je gebruik kunt maken van verschillende grote groepen. Ook kun je hierdoor je netwerk met fotografen uitbreiden en zelf interessante dingen leren!

Wil je zelf op zoek naar een extra zakcentje, dan mag je bovenstaande mogelijkheden zeker niet vergeten! Neem eens een kijkje en wellicht zien we je binnenkort terug op een van de websites!

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie